La Marjolaine des
|
Marjolein (Origanum majorana L) is een wintervaste of eenjarige plant, afhankelijk van de streek waar die geteeld wordt. De plant lijkt vrij goed op tijm, zowel wat betreft de geur als de chemische samenstelling. Ze behoort tot de lipbloemenfamilie. De staande stelen zijn 20 tot 50 cm lang. De plant wordt gekenmerkt door kleine, kelkvormige witte of paarse bloemen en donzige ovale grijsgroene bladeren die per paar groeien.
Wilde marjolein is doorgaans bekend onder de naam oregano. Dat woord komt immers van het Griekse origanon dat ‘berg en vreugde’ of ‘houdt van de bergen’ betekent. Marjolein verspreidt een sterk aroma dat geuren van basilicum, munt en tijm combineert. De plant heeft zonlicht nodig en verdraagt geen langdurige blootstelling aan vocht en koude. Daarom verkozen de tuinbouwers de Luikse hellingen als productiesite.
Deze marjolein groeit op schistgrond afkomstig van voormalige kolenmijnen die tijdens de jaren zestig werden gesloten. Deze grond die veel aan het zonlicht wordt blootgesteld is thermofiel en dus ideaal voor marjolein, een plant die houdt van het klimaat van de meer zuidelijk gelegen gebieden.
Eigenschappen: De Griekse fytotherapeuten waren al goed vertrouwd met marjolein. Ze waardeerden de tonische, eetlustopwekkende en versterkende eigenschappen ervan en de capaciteit om reumatische pijn te verzachten. Marjolein is aangewezen bij slaapstoornissen, stress en gewrichtspijn.
Ze zou een rol spelen bij het opwekken van de eetlust en het reguleren van bepaalde spijsverteringsstoornissen. De plant werkt ook kalmerend voor het zenuwstelsel en is absoluut aangewezen voor zenuwachtige, depressieve, angstige personen of personen met frequente migraine. Marjolein zou ook een aantal vitamines bevatten waaronder vitamine K en E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, etherische olie …
De bladeren en de bloemuiteinden van marjolein worden gebruikt voor fytotherapeutische of culinaire toepassingen. In de keuken: Marjolein wordt meestal gebruikt in de mediterraanse keuken, in verse of gedroogde vorm. Ze zit in Provençaalse kruidenmengelingen. De geur van marjolein komt volledig tot zijn recht wanneer die met een mes wordt fijngesneden en net voor het opdienen aan de bereiding wordt toegevoegd. Je kan de geur ook goed waarnemen wanneer je de marjolein zacht in olijfolie opwarmt. De olie zal dan het aroma opnemen.
De gedroogde marjoleinblaadjes worden kort voor het gebruik weggesnoeid (m.a.w. van de takjes losgemaakt). Ze passen uitstekend bij charcuterie en vooral bij de Luikse witte pens, die erom bekendstaat. De marjolein van de hellingen van de citadel geeft gebraden blank vlees een smaak die fijnproevers en kinderen bijzonder op prijs stellen. Marjolein wordt ook gebruikt voor kruidenthee, in kalfskop met schildpadsaus, Luikse gehaktballen en leverpaté. Een beetje geschiedenis Al decennia of misschien zelfs eeuwen lang, gebruiken de Luikse vleeshandelaars met succes de lokaal geteelde marjolein, die op het laatste moment wordt gesnoeid, om hun pensen, patés, gehaktballen, kalfskop met schildpadsaus enz. op smaak te brengen.
De afgelopen jaren werd er minder gebruikgemaakt van de lokaal geteelde marjolein. Die werd geleidelijk aan vervangen door ingevoerde marjolein of oregano, ten koste van de smaak van de vleeswaren. Deze situatie komt doordat de teelt, de oogst en het snoeien van de marjolein van de hellingen van de citadel (Marjolaine des Coteaux de la Citadelle©) moeilijk zijn, niet mechanisch gebeuren en veel arbeidskrachten vereisen.
Enkele gepassioneerde tuinbouwers beslisten echter om, met de hulp van het CIM (centre interprofessionnel maraicher) en het college van producenten, opnieuw marjolein te telen op de hellingen van de citadel in Luik. Deze niet gesnoeide marjolein behoudt haar aromatische eigenschappen jarenlang.
BESTELLING: Belgische en Europese vleeshandelaars, chef-koks en gastronomen kunnen voortaan bij hen kisten snoeiklare marjolein van de hellingen van de citadel (Marjolaine des Coteaux de la Citadelle®) bestellen voor € 30/kg exclusief 6% btw. Levering overal in België via Bpost voor € 5. Bestelling via de website